Over DansBlok

Dynamisch, prikkelend en dicht op de huid

DansBlok is een collectief van jonge vrouwen dat de verwachtingen van het publiek bespeelt en mensen aan het denken zet. Wij zijn een professioneel danscollectief, gevestigd in Leiden. We maken dansvoorstellingen en dansfilms waarbij we inspiratie halen uit actuele, maatschappelijke thema’s die ons fascineren en de noodzaak oproepen om te reageren. Herkenbare situaties en emoties vertalen we naar fysieke, dynamische choreografieën. We maken gelaagde, mooie, schurende en intuïtieve voorstellingen. 

De voorstellingen brengen we dicht op de huid van het publiek. Soms letterlijk dichtbij de toeschouwers, op verschillende binnen- en buitenlocaties in intieme setting. Andere voorstellingen zijn gemaakt voor op een podium maar kruipen onder je huid en prikkelen de zintuigen.

Met DansBlok willen we nieuw publiek kennis laten maken met dans en ‘geoefend’ danspubliek verrassen met werk van jonge makers. Dans kan mensen van alle leeftijden en afkomsten verwonderen, inspireren en samenbrengen. Dans kan je in aanraking brengen met andere werelden, situaties en denkwijzen en kan je confronteren met jezelf. Door zelf scherp te zijn willen we het publiek een spiegel voor houden. Wij zijn jongvolwassenen en willen met ons werk een breed publiek bereiken, maar met name mensen tussen de 20 en 40 jaar aanspreken. Deze groep geeft de toekomst vorm en we willen hen met ons werk aanzetten tot een creatieve, open en flexibele denkwijze.

Na een aantal jaar werken en wonen op andere plekken kwamen we terug in onze geboortestad Leiden. DansBlok is ontstaan vanuit een gemis aan professionele dans in Leiden, wij zijn gedreven om dans in en uit deze stad op de kaart te zetten. Naast uitvoerend collectief zijn wij ook een platform voor professionele dans in onze regio. We organiseren wekelijkse trainingen voor professionals, organiseren jaarlijks een evenement met werk van aanstormende jonge makers, bieden residenties aan in samenwerking met dansstudio Tribes en zetten Talent-trajecten op voor getalenteerde dansers. We willen ruimte bieden voor onderzoek, feedback, try-outs, samenwerkingen en het maken van nieuw werk.

Meet the team

DansBlok bestaat uit een kernteam van vier dansers/makers. Ook werken we intensief samen met een aantal vaste partners. Per project stellen we een groep samen van verschillende artiesten, afhankelijk van de vorm en intentie.

Rosa Allessie

Rosa Allessie

Rosa Allessie is professioneel danser en maker uit Leiden. In 2013 studeerde ze af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in de richting Modern/Danstheater.

Ze heeft als danser gewerkt voor o.a. Dansgezelschap De Stilte, Holland Opera, Isabelle Beernaert, De Nationale Opera, Trippin Angels, Vuur & Vlam Producties, La Fura Dels Baus, Groundbreakers, Truus Bronkhorst, Bruno Listopad en Piet Rogie.

Ook maakt Rosa maakt zelf en in samenwerking met anderen eigen werk. Ze haalt inspiratie uit het dagelijks leven en de actualiteit en zet dit om in surrealistische beelden en narratieve verhaallijnen. Haar meest gespeelde eigen werk is ECHO.

Naast maker en danser is Rosa ook dansdocent en geeft ze les in hedendaagse danstechnieken.

Éryn Nieuwint

Éryn Nieuwint

Éryn Nieuwint is professioneel danser en maker uit Leiden. In 2014 studeerde ze af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in de richting Jazz/Urban. Hierna volgde ze een korte acteeropleiding in Amsterdam.

Ze werkt als danser en speler voor o.a. BonteHond, DOX, ID Theater Company, Lonneke van Leth producties, T.r.a.s.h., Johnny Lloyd en Nathalie van den Hombergh.

Daarnaast maakt Éryn zelf en in samenwerking met andere dansers eigen werk. Ze haalt inspiratie uit onderwerpen die haar generatie aanspreken en zoekt daarbij naar kwetsbaarheid in bewegingstaal, maar tegelijkertijd een speelsheid in uitvoering. Zo maakte ze de solo Crack, waarbij ze de festivalscene naar het podium bracht.

Ook houdt Éryn zich ook bezig met fotografie en film.

Dieuwertje Spek

Dieuwertje Spek

Dieuwertje Spek, professioneel danser en maker, studeerde in 2014 af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, in de richting uitvoerend Jazz/Urban.

Als danser werkte ze samen met onder andere ISH, Sidi Larbi Cherkaoui, Nir de Volff, Lina Limosani, Particles en De Nationale Opera. Daarnaast treed ze als danser en performer (inter)nationaal op met straattheater gezelschap Close Act.

Naast haar werk als uitvoerend danser creëert Dieuwertje ook eigen werk, alleen of in samenwerking met andere jonge makers. Ze wordt geïnspireerd door de actualiteit, dierlijke bewegingspatronen en relaties tussen mensen en hun omgeving. Door middel van bewegingsonderzoek zet ze deze inspiratie om in menselijke verhalen.

Daarnaast geeft ze ook les in o.a. modern, contemporary, jazz en floorwork.

Tessa Wouters

Tessa Wouters

Tessa Wouters doorliep het Koninklijk Conservatorium en de Rambert School of Ballet and Contemporary Dance in Londen. In 2014 studeerde zij af aan Codarts Rotterdam.

Als danser werkte ze met choreografe Vicky Angelidou en bij gezelschappen Scapino Ballet en De Stilte. Hier danste ze choreografiën van o.a. Ed Wubbe, Fang-Yu Shen, Jack Timmermans, Bruno Caverna, Jack Gallagher en Lidia Wos.

In het creëren van eigen werk is Tessa op zoek naar eerlijkheid in beweging en houdt ze van speelse details. Ze interesseert zich in het onderzoek naar een innerlijke groove. Een sensitieve beleving in beweging is wat voor Tessa de meest oprechte communicatie teweeg brengt.

Daarnaast is zij gecertificeerd Gyrokinesis® en Gyrotonic® instructeur en geeft les op diverse locaties.