film PLASTISCH

Datum

15 okt 2021 - 10 feb 2022
Ongoing...

Tijd

10:00 - 17:00

Film PLASTISCH in Museum De Lakenhal

PLASTISCH
Dansfilm van DansBlok in samenwerking met filmmaker Jilles van Kleef

Mooi en lelijk, nuttig en vernietigend zijn uitersten die samenkomen in deze dansfilm. Ze belichamen de levensloop en de tegenstrijdige eigenschappen van plastic. In hoeverre is alles maakbaar, kneedbaar en stuurbaar? En tegen welke prijs?

Plastic heeft ons tot nu toe veel gebracht. Het is praktisch, stevig, betrouwbaar en goedkoop. Er is alleen één probleem: plastic vergaat niet. Het grootste gedeelte van onze plastic gebruiksvoorwerpen kan niet worden gerecycled en eindigt als zwerfafval op stranden of in de oceaan als plastic soep. Dat zo fantastische product verstikt onze wereld.

Toch blijven we krampachtig vasthouden aan alle plastic producten die ons leven moeten verrijken producten die we vaak maar kort gebruiken, en die zo symbool staan voor onze wegwerpmaatschappij. Ook verbinden we plastic met de maakbaarheid van ons leven en het bijbehorende schoonheidsideaal. Plastic fantastic is het streven: glad, strak en jong. Meer en meer plastificeren we de wereld én onszelf.

We maakten deze film in samenwerking met Jilles van Kleef, hij is filmmaker met een achtergrond in documentaire film. Naast maatschappelijk geëngageerde video’s maakt hij audiovisuele producties op het snijvlak van kunst en muziek.

Met dank aan de Gemeente Leiden, Theater Ins Blau, Sterrenbad Wassenaar, Plastic Recycling Company (Schijndel), Vrienden van DansBlok, Enrico Meijer, Ashton Stefina en anderen.

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

0 Comments