PLASTISCH - DansBlok i.s.m. Jilles van Kleef

Plastic heeft ons tot nu toe veel gebracht. Het is praktisch, stevig, betrouwbaar en goedkoop. Er is alleen één probleem: plastic vergaat niet. Het grootste gedeelte van onze plastic gebruiksvoorwerpen kan niet worden gerecycled en eindigt als zwerfafval op stranden of in de oceaan als plastic soep. Dat zo fantastische product verstikt onze wereld.

Toch blijven we krampachtig vasthouden aan alle plastic producten die ons leven moeten verrijken – producten die we vaak maar kort gebruiken, en die zo symbool staan voor onze wegwerpmaatschappij. Ook verbinden we plastic met de maakbaarheid van ons leven en het bijbehorende schoonheidsideaal. Plastic fantastic is het streven: glad, strak en jong. Meer en meer plastificeren we de wereld én onszelf.

Mooi en lelijk. Nuttig en vernietigend. Al die uitersten komen samen in deze dansfilm. Samen belichamen vier dansers de levensloop en de tegenstrijdige eigenschappen van plastic. In hoeverre is alles maakbaar, kneedbaar en stuurbaar? En tegen welke prijs?

Te zien

19.04.2022-08.05-2022 | Spring Dancefilm Festival, Barcelona
februari 2022 | Vesuvius International Film Fest 2022 (Finalist)
15.10.2021-20.03.2022 | If Things Grow Wrong – Museum De Lakenhal, Leiden

Expositie IF THINGS GROW WRONG

Hoe kick jij af van groter, beter, meer?

We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? Van kleine stress over te weinig opslagruimte op je telefoon tot wereldwijde vervuiling… If things grow wrong, dan ontstaat er groeipijn in allerlei soorten en maten. Deze groeiverslaving is de aanleiding voor de expositie If Things Grow Wrong. Nu te zien tot en met 20 maart 2022!

Museum De Lakenhal deed een Open Call aan kunstenaars van alle disciplines om een oplossing voor groeiverslaving in te sturen. Uit meer dan 500 inzendingen selecteerde de jury (Eva Rovers, Raki Ap, Liesbeth Staats en Wytske Visser) 15 kunstenaars. Wij werden uitgekozen om samen met Jilles onze film PLASTISCH te gaan maken!

Jurytoelichting: Deze inzending laat twee kanten van de munt zien: plastic als probleem én als voordeel. Mooi om te zien dat ze de ambivalentie niet uit de weg gaan. Juist dit dubbele karakter maakt het probleem namelijk zo complex. Daarnaast onderscheidt dit idee zich door de vorm: een combinatie van dansperformance en video.

De expositie was te zien van 15 oktober 2021 tot 20 maart 2022.

Credits

Duur: 7,5 minuut
Concept, choreografie en dans:
DansBlok – Rosa Allessie, Dieuwertje Spek, Éryn Nieuwint, Tessa Wouters
Regie: DansBlok en Jilles van Kleef
Muziek: Enrico Meijer
Camera en montage: Jillis van Kleef
Met dank aan: Museum De Lakenhal, Ins Blau

Revelation

Revelation

DansBlok heeft voor de NWO - Spinozapremie een dansfilm gemaakt over een gezamenlijke zoektocht naar een baanbrekende ontdekking.
Plastic what else Header 3 – Tessa Wouters, Dieuwertje Spek en Éryn Nieuwint @ Sterrenbad Wassenaar

Plastic, what else?

Het begint langzaamaan tot ons door te dringen dat plastic een gezegend product is, maar één met een gebruiksaanwijzing. In samenwerking met kunstenares Helene van…
Starring Header bijgesneden – Emma Evelein en Anastasia Kochmarskaya @ Oude Sterrewacht ©Elena Zemlyanskaya

Starring

'Starring' is een korte dansfilm van Emma Evelein. De film werd speciaal voor DansBlok in de Sterrewacht gemaakt en opgenomen in de bibliotheek van de…
Categories: