Over SPIERGEHEUGEN van KASSETT en DansBlok muziektheater en dans over de kracht van lichamelijke herinnering
Ik weet nog hoe we aten. Tegenover elkaar aan tafel. We spraken over vroeger. Nee, de buren. Geloof ik. Zitten op je billen, zei ze. Rug recht. De muziek stond luid. Of. Nee. We aten. We zaten aan tafel. Ze zei niks. Er was geen geluid.
Ik herinner, dus ik ben: onze herinneringen maken ons tot wie we zijn. Maar we weten ook dat ons geheugen feilbaar is en sommige herinneringen raken diep verstopt. In SPIERGEHEUGEN verkennen KASSETT en DansBlok de herinnering. Een vrouw die zich voornam nooit meer iets te vergeten verzandt op één detail toch in de mist van het geheugen. Langzaam neemt het lijf, belichaamd door twee dansers, het geheugen over. Gedreven door stuwende mechanische, maar haperende beats, komen flarden van herinnering terug. SPIERGEHEUGEN neemt je mee in de kracht van lichamelijke herinnering.
Over FRAME van DansBlok een duet binnen en over grenzen
Een dansvoorstelling over ruimte innemen en elkaars grenzen ontdekken. Wat betekent ruimte eigenlijk, kan ruimte van iemand zijn? Welke grenzen moet je bewaken, welke verleggen en wanneer vervaagt de grens of wordt deze zelfs overschreden?
Twee mensen in een afgezet kader tasten elkaars aanwezigheid en de ruimte af. Met gedetailleerde bewegingen leren ze elkaars standpunt kennen. Toenadering en weerstand wisselen elkaar af. Wat eerst speels en onschuldig oogt leidt tot steeds meer frictie en ruwheid. Er wordt gegooid, getrokken en gehangen. De dansers zuigen je mee in een turbulente relatie waarin het belang van de ruimte tot intense spanningen leidt.
Met FRAME willen we zichtbaar maken wat wij dansers fysiek doorvoelen; onvermijdelijk ben je in, speel je met en draag je zorg voor elkaars ruimte. Het duet maakt zichtbaar, voelbaar en tastbaar hoe we elkaar kunnen uitdagen, in balans houden en nodig hebben. In een polariserende maatschappij die steeds individualistischer is illustreren we hoe samen beter is dan alleen.
0 Comments